Uno Härdell

Jag har arbetat som journalist inom press radio och som manusförfattare med TV.

I början av min yrkeskarriär utbildade jag mig till drama och teaterpedagog sedan tog journalistiken över. Under några år arbetade jag som lokalreporter, redigerarare och frilansande journalist inom fackpressen.

Hela tiden längtade jag efter att arbeta med radio och efter att ha gått på Dramatiska Institutets radiolinje så frilansade jag på P1 och lokalradion. Så småningom arbetade jag på Utbildningsradion med inriktning på produktion av ”Fredags” som var ett program som sändes lokalt i P4 i de olika radiodistrikten. Programmet riktade sig till mellanstadiebarn och lyssnades på i klassrummen också genom att AV centralerna distribuerade ut programmen på kassett i de olika distrikten.

Ofta skrev jag berättelser med lokal anknytning i de olika distrikten. Pjäserna regisserade jag, mixade och de sändes sedan i P4. Jag gjorde också olika skrivatävlingar där mellanstadiebarnen var medskapande. Pjäserna regisserade jag med professionella skådespelare och skolbarn som aktörer.

Ni kan höta lite utdrag ur mina radioproduktioner på

Skräckpodden: https://skrackpodden.podbean.com

Min första kamera köpte jag då jag gick i högstadiet och det har filmat mer och mer parallellt med med radiojournalistiken. Jag har skrivit, producerat filmat två stycken produktioner riktat mot barn. ”Barnen under solen” som är filmad på Sri Lanka, samt ”Önskedockan” som är en teckenspråksproduktion.

Första gången jag var med och gjorde något på teckenspråk var Sveriges enda julkalender på teckenspråk ”Julexpressen” som producerades av SDR video och nu finns på SVT play. Jag var scripta, regiassistent och manusförfattare till ”Julexpressen”. När SDR:s videoavdelning flyttade över till SVT i Falun var jag med och skrev ,manuset till ”Cykeloskar” som sändes med 20 avsnitt per år.

Jag har också gjort en del teaterpjäser mitt hjärta ligger närmast barnteater. Under här ser ni bilder från ”Ronja och Ronny Räv flyttar hemifrån” som jag skrev spelade sedan med

I rollerna: Harry Hare – Svante Andersson, Bäver Kvist – Camilla Karlsson, Ronja Räv – Zara Cassepierre , Ronny Räv – Uno Härdell.

Pjäsen lämpar sig för barn mellan 3- 10 år.

Kontakt med ”Teater Räv” Uno Härdell 0768349612